26 jaar architect 18 jaar EVE

Waar haalt Edwin zijn inspiratie vandaan?

Edwin is oprichter en eigenaar van EVE Architecten. Na zijn studie Bouwkunde aan de Universiteit Eindhoven, is hij aan de slag gegaan bij een grote bouwonderneming. In 2001 is hij gestart met zijn eigen architectenbureau. Inmiddels werken er 35 professionals die elke dag met veel passie en plezier werken aan tientallen droomwoningen per jaar.

“Als kind wist ik het al zeker: ik wil architect worden! Ik was altijd bezig met huisjes tekenen en huisjes bouwen. En in de zomervakantie was het altijd vaste prik bij ons thuis. Mijn moeder ging graag met de caravan op pad om steden te bezoeken. En dat paste mij precies. Als klein jongetje keek ik mijn ogen uit bij alle mooie gebouwen. De laatste twee weken van de zomervakantie waren altijd de klusweken samen met mijn vader. De plannen werden op de camping bedacht en voorbereid en bij terugkomst direct uitgevoerd. Volieres bouwen, de keuken restylen, een nieuwe indeling voor de kelder of het hele huis voorzien van een nieuw fris kleurtje. Echt gaaf!”

Edwin vervolgt: “Ik zie mijzelf als een praktische en functionele architect die ontwerpen maakt die goed te bouwen zijn. Maar waarbij de wensen van de opdrachtgever met stip op 1 staat. We beseffen het niet altijd, maar onze opdrachtgever legt een groot deel van hun privé bij ons op de ‘tekentafel’. Zij geven ons het vertrouwen om hun droomwoning te maken. Dat is echt een mega verantwoordelijkheid waar we ook heel zorgvuldig en respectvol mee omgaan”.

“……Ik geloof in de klassieke waardes binnen de architectuur: de opbouw van en verhoudingen in de gevel, raamtypologieën, verhoudingen van kozijnen en dergelijke. Een zorgvuldige vertaling daarvan naar hedendaagse architectuur, vormen altijd de basis van mijn ontwerp. En bij elk ontwerp kijk ik opnieuw hoe ik deze klassieke waardes op een nieuwe en vernieuwende manier kan toepassen…”

Steeds weer nieuwe dingen bedenken. Waar haalt Edwin de inspiratie vandaan?

“Ik ben altijd met mijn vak bezig. Het is vooral een kwestie van goed kijken. Tijdschriften, Funda, vakliteratuur, Pinterest….Maar ook juist in het dagelijks leven. Als ik bijvoorbeeld met mijn vrouw ‘moet’ shoppen, vermaak ik mij prima, hahahaha. Ik kijk vooral naar de gevels boven de winkels, de inrichting van het winkelgebied en het materiaalgebruik van het interieur in de winkel. En natuurlijk geven stedentripjes en vakanties ook altijd nieuwe inspiratie: kleuren, materialen, opbouw van gevels maar ook bijvoorbeeld de presentatie van kruiden en specerijen op een markt. Als je goed kijkt en in je opneemt, zie je echt van alles….”

Als je terugkijkt naar de afgelopen 26 jaar als architect…?

“Dan vliegt de tijd, hahahaha! De eerste jaren bij de bouwonderneming waren heel waardevol. Efficiënt ontwerpen, zorgvuldig met kosten omgaan en toch mooie dingen maken. Deze kennis gebruik ik nog elke dag. Maar een eigen bedrijf was toch wel een grote droom die uit is gekomen. Van klein beginnen, thuis op een zolderkamertje, tot waar we nu staan. Echt iets om trots op te zijn. In deze jaren is er wel heel veel veranderd. De basis van mijn ontwerpstijl blijft altijd maar pas ik steeds aan aan de huidige tijd. Daarnaast is de wet- en regelgeving met name de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Het blijft dan continue de uitdaging om binnen de kaders (of net daarbuiten :-)) de droomwoning te ontwerpen. En linksom of rechtsom, het lukt altijd. Maar het mooiste van ons vak blijft een blije en tevreden opdrachtgever. Daar doe ik het voor!”

Is er naast het leven als architect en eigenaar nog tijd over voor andere dingen?

“Hahahaha, ja hoor zeker! Ik sport graag, twee keer in de week na het werk zo’n 1½ uur krachttraining. En dan hardloop ik nog, 1 a 2 keer per week. En op zaterdag een stevige workout in de tuin: snoeien, onkruid plukken, kalk strooien….er is altijd wel werk in de tuin. Echt leuk om te doen en om het hoofd weer even leeg te maken. En dan blijft er ook nog tijd over voor dagjes weg, een serie op Netflix en natuurlijk uit mijn dak gaan in een achtbaan…..”

En als laatste: een ontwerp van Edwin in 2040?

“Oef, das best een lastige vraag. Aan mijn inspiratie en ideeën ligt het niet. Het is heel gek, maar dat blijft maar doorgaan in mijn hoofd. Dan zie ik weer iets en schets ik dat snel in mijn schriftje. Maar, mijn ontwerp in 2040? Sowieso geen hele rare, architectonische uitspattingen…Maar wel: heldere vormgeving nog steeds gebaseerd op de klassieke verhoudingen. Duurzaam materiaalgebruik en aandacht voor detaillering. En natuurlijk in een hedendaagse uitvoering. Ik zal eens mijn schriftje pakken en daar eens rustig over nadenken……”