De 10 meest gestelde vragen

Direct antwoord op uw vraag

Is mijn droomwoning te bouwen voor mijn budget?

Wij ontwerpen elke woning binnen het door u aangegeven budget. Bij de eerste schets houden wij  de bouwprijzen (prijzen per m3) aan die gebaseerd zijn op onze ervaringen. Wij adviseren u daar eerlijk over zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wordt u woning desondanks toch te duur? Dan kijken we samen welke aanpassingen wij in het ontwerp kunnen doen, zodat deze wel aansluit bij uw bouwbudget. Het ontwerp en bouwbudget gaan hand-in-hand samen. Uiteindelijk bepaalt u samen met uw aannemer de definitieve prijs van uw woning.

Wat kost het bouwen van een huis?

Dat is een lastige vraag om zomaar te beantwoorden: Het bouwen van een huis is erg afhankelijk van uw persoonlijke wensen, het woningtype, de technische specificaties van uw woning maar ook van de marktsituatie en zelfs de plaats (in Nederland) waar u bouwt. Om u een indicatie te geven, kunnen wij onze ervaringscijfers met u delen. Voor een eerste grove berekening van uw bouwkosten, waarbij we uitgaan van een normale afwerking van de woning, kunt u rekening houden met een “vanaf-prijs” van € 550,– inclusief BTW per kuub. Een rekenvoorbeeld: stel u wilt een huis bouwen van 800 m3, dit betekent dat u voor de bouwkosten rekening moet houden van 800 * € 550,– = €440.000,– inclusief BTW. (peil september 2019). Wilt u meer over weten over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom moet ik met EVE Architecten in zee gaan?

Wij gaan u hier geen commercieel verkoopverhaal vertellen. Daar houden wij niet van. Wel kunnen wij ervaringen van onze klanten delen. Wat wij belangrijk vinden is dat er een goede klik tussen u en ons is. Vertrouwen in elkaar. De basis voor een mooie samenwerking. Dan komt het goed!

Hoe lang duurt het bouwen van een woning?

Voordat u gaat kunt starten met het bouwen van uw woning, moet er eerst een ontwerp komen die perfect aansluit bij uw wensen. Daarnaast moet u een bouwvergunning krijgen om uw woning daadwerkelijk te mogen bouwen. Het totale traject duurt gemiddeld 26 weken. Van deze 26 weken heeft de gemeente 14 weken nodig voor het toetsen van de ingediende bouwaanvraag tot aan het verlenen van de definitieve vergunning. In die periode kan er natuurlijk wel al gestart worden met voorbereidende werkzaamheden. Voor het echte bouwen van een woning moet u rekening houden met circa 1 jaar.

Ik wil graag met EVE Architecten in zee, maar jullie zitten in Twente. Dat is best ver weg.

Afstand is geen probleem! Het eerste gesprek plannen wij wel bij voorkeur bij ons op kantoor. Zo krijgt u een goed beeld wie wij zijn en waar wij dagelijks onze inspiratie opdoen. Mocht dat niet lukken, dan overleggen we over andere mogelijkheden, bijvoorbeeld halverwege of toch bij u thuis. Veel contactmomenten kunnen ook via de telefoon of per mail. Voor een aantal gesprekken is het wel noodzakelijk dat u naar ons komt, bijvoorbeeld als u samen de architect keuzes gaat maken over de buitenkant van uw woning. In onze uitgebreide showroom kunnen we dan alle materialen uitzoeken. We zorgen er dan uiteraard voor, dat zoveel mogelijk gesprekken op één dag plaatsvinden. En onze gastvrouw zorgt ervoor dat het aan niets ontbreekt die dag!

Ik wil mijn huidige woning verbouwen. Ben ik bij jullie aan het juiste adres?

Ja. Naast nieuwbouw doen wij ook verbouw. Zeker bij de grotere verbouwklussen kunnen wij u me raad en daad bijstaan. Naast een mooi ontwerp, regelen wij de benodigde vergunningen, de zoektocht naar de aannemer en kunnen wij u adviseren tijdens de uitvoering. En bij kleinere verbouwklussen? Wellicht kunnen wij u al verder helpen met een schets. Het is net welke vraag u heeft!

Werkt EVE Architecten met vaste aannemers?

Nee. Voor elk project selecteren wij samen met onze opdrachtgever twee of drie aannemers en zijn volledig onafhankelijk. En natuurlijk kunnen wij onze ervaringen met aannemers met u delen en/of aanbevelen, maar u bent er volledig vrij in om een keuze te maken. U gaat ook zelf op de koffie bij de aannemers om te kijken of er een klik is en of u daar een goed gevoel bij heeft. U gaat immers met die aannemer uw droomwoning bouwen. Onderling vertrouwen en een klik is dan erg belangrijk!

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een architect in de arm neem?

Wellicht heeft u gelezen of gehoord dat als vuistregel vaak 8% van de bouwkosten wordt gehanteerd. Dat doen wij niet. Het is namelijk geheel afhankelijk welke werkzaamheden wij voor u oppakken, de grootte van de woning en de complexiteit van de opgave. Het is altijd maatwerk. Wij kunnen ook pas een prijs bepalen nadat wij uw wensen hebben geïnventariseerd.

Ik zie prachtige woningen op jullie site, maar mijn droomwoning staat er niet tussen.

Dat kan ook niet, want wij ontwerpen voor iedere opdrachtgever een woning op maat. Het kan natuurlijk wel zijn dat uw persoonlijke voorkeursstijl er niet tussen staat. Dat is geen probleem! Wij ontwerpen in iedere stijl, waarbij onze kenmerkende EVE-signatuur te herkennen is. Dus welke wensen u ook heeft, wij schetsen altijd uw verbazing…

Ik heb een kavel maar het bestemmingsplan moet gewijzigd worden.

Uitgangspunt voor een ontwerp is natuurlijk uw eigen programma van eisen en wensen voor uw nieuwe woning. U bent echter wel afhankelijk van de eisen die de gemeente stelt aan uw kavel wat betreft het bestemmingsplan. EVE Architecten zoekt in het te maken ontwerp altijd de grenzen van het bestemmingsplan voor u op. Onder voorwaarden is het mogelijk het bestemmingsplan te wijzigen. Hierbij moet u echter wel rekening houden met hogere kosten (advieskosten van een in het opstellen van bestemmingsplannen gespecialiseerd bureau en significant hogere legeskosten; totaal moet u rekening houden met ca. € 10.000,- hogere kosten). Bovendien wordt door de wijziging van het bestemmingsplan de behandeltijd van uw aanvraag minimaal een half jaar langer.

Niet gevonden wat u zocht? Stel hier uw vraag