Maak kennis met Martijn

Processen, adventure races en Ernie

Martijn is sinds twee jaar procesmanager zakelijk markt bij EVE Architecten. Als stagiair begonnen, daarna heeft Martijn een aantal jaar als ontwerper op onze ontwerpafdeling gewerkt. Nu houdt hij zich dagelijks bezig met het sturen en aansturen van projecten op de zakelijke markt. Elke dag met veel enthousiasme en plezier. Tijd om hem eens te vragen naar zijn werkzaamheden bij EVE en wat hem bezig houdt naast zijn werk.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?

“Mijn dag is nooit hetzelfde. Dat vind ik ook zo gaaf. Ik werk intern met veel collega’s samen, ieder met zijn of haar eigen specialisme. In het ontwerptraject trek ik veel op met de creatieve collega’s, architecten en ontwerpers. Als het ontwerp staat, heb ik veel overleg met mijn technische collega’s. Zij werken de ontwerpen technisch uit en maken diverse toetsingen. Zo ben ik intern betrokken bij het hele project A tot Z.

Daarnaast heb ik natuurlijk veel contacten met onze opdrachtgever en verschillende externe partijen. Vanaf de initiatieffase samen met de architecten en ontwerpers meedenken en op zoek naar kansen en ideeën die een project uniek maken. Maar ook daarna. We werken vaak in een bouwteam: de verschillende adviseurs en uitvoerende partijen haken aan en geven hun input voor het project. Partijen, elk met een eigen werkproces, voegen informatie toe aan het project. Essentieel is dat de juiste informatie op het juiste moment in het proces wordt verwerkt. Het maken van duidelijke procesafspraken en het opstellen van een goede projectplanning is dan erg belangrijk en dragen hieraan bij”.

Martijn vervolgt…

“Ik vind alles leuk aan mijn werk. Maar als ik moet kiezen is dat toch het samenwerken met verschillende collega’s en externen in een projectteam. Samen met een groep enthousiaste mensen werken aan een mooi resultaat. Geen project is hetzelfde. Dat vraagt dus vaak om nieuwe oplossingen en blijven bijsturen om het einddoel te halen. En ik ga altijd voor resultaat. Dat zit in het aard van het beestje. Ik werk dan ook het liefst samen met mensen die net zo fanatiek zijn als ik, niet opgeven en doorgaan, altijd een winnaarsmentaliteit.”

Die winnaarsmentaliteit, dat zien we bij Martijn ook terug in zijn vrije tijd. Dan doet hij mee met survival runs en adventure races.

“Ik sport veel, gemiddeld zo’n 5 keer per week, maar dat kan ook vaker zijn, hahaha. Hardlopen, krachttraining, wielrennen, mountainbiken, eigenlijk alles. Maar waar ik helemaal los ga, is bij survival runs en adventure races. Survivalruns zijn wedstrijden variërend in afstanden van zo’n 8 tot 20 kilometer, met verschillende obstakels. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, techniek en doorzettingsvermogen erg belangrijk zijn. Daarnaast is het elke keer weer een strijd tegen de elementen. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een wedstrijd”.

NK adventure race…..

“En nu ben ik ook in training voor de NK adventure race, half juni. Dit is een 24 uursrace. 24 Uur in een duo achtereen hardlopen, mountainbiken, kickbiken en kanoën. Je weet vooraf echter nooit wat je precies kan verwachten, dat maakt het ook zo gaaf. Navigeren is een belangrijk aspect bij het adventureracen. De routekeuze is vrij en je zoekt zelf de kortste weg tussen de verschillende checkpoints. Dit allemaal binnen de gestelde deadlines. Tussendoor ook nog puzzels oplossen en specialtasks als klimmen, hakken, boogschieten en dergelijke uitvoeren. Echt super gaaf! En over puzzels gesproken: een potje Risk of Monopoly, ook daar komt mijn winnaarsmentaliteit naar voren. Ik zal en moet winnen.”

Willem Wever, Ernie (van Bert) en ‘geef nooit op….’

“Hahaha, kiezen tussen Ernie of Bert? Ja, dat is niet moeilijk, Ernie natuurlijk! Ik heb wel wat karaktertrekjes van Ernie: vrolijk, plaag graag en natuurlijk de briljante ideeën, hahahah! Ernie is dol op zingen en muziek maken, tja daar wijk ik dan wel weer vanaf… Als kind waren mijn favoriete televisieprogramma’s Willem Wever en ‘Geef nooit op’. Fantastisch die vragen die gesteld werden aan Willem Wever en alle wensen van kinderen die in vervulling gingen. Ik zat er altijd klaar voor. En als ik nu even terug in de tijd ga, zou ik nog wel een vraag willen stellen aan Willem: “Bestaat er ook een middel om spierpijn tegen te gaan?” Na een fanatieke training of een pittige wedstrijd kost het me nog wel eens moeite om de trap in ons kantoor op te komen. Hahahaha”.

 De markt is volop in beweging. Wat ziet Martijn als trends?

“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Deze trend was natuurlijk al ingezet, maar krijgt een steeds grotere rol in de projecten. En daarmee zie ik ook een groter spanningsveld ontstaan. Naast de toenemende bouwkosten, wordt het steeds meer een uitdaging om de plannen haalbaar te krijgen zonder al te veel concessies te doen. Tevens vraagt het om nieuwe denkwijzen, alternatieve vormen van ontwikkelen en nieuwe producten. En dat is nu precies waar mijn passie ligt”.

Tot slot: een nieuwe website voor de zakelijke markt. Was EVE daar aan toe?

“Volmondig ja! EVE Architecten staat bij veel mensen bekend als architect van villa’s. Dat is inderdaad een hele belangrijke tak van sport. Maar op de zakelijke markt zijn wij minstens zo actief. Misschien nog wel meer. Grote woningbouwprojecten, zowel grondgebonden als appartementen, foodcourts, kantoren, retail…. Door heel Nederland. Deze projecten willen we ook onder de aandacht brengen. Ze namen altijd een bescheiden plek in op onze website en andere uitingen, maar krijgen vanaf nu met de nieuwe website een prominente plek. Zo laten we zien dat we van alle markten thuis zijn! Hiermee hopen we EVE zakelijk beter op de kaart te zetten bij onze opdrachtgevers en mogelijke nieuwe opdrachtgevers. Het blijft leuk om kennis te maken met nieuwe partijen en te leren van elkaars ervaringen”.