26 jaar architect, 18 jaar EVE

Waar haalt Edwin zijn inspiratie vandaan?

Edwin is oprichter en eigenaar van EVE Architecten. Na zijn studie Bouwkunde aan de Universiteit Eindhoven, is hij aan de slag gegaan bij een grote bouwonderneming. In 2001 is hij gestart met zijn eigen architectenbureau. Inmiddels werken er 35 professionals om samen Nederland mooier te maken.

“Ik zie mijzelf als een praktische en functionele architect die ontwerpen maakt die goed te bouwen zijn. Ik geloof in de klassieke waardes binnen de architectuur: de opbouw van en verhoudingen in de gevel, raamtypologieën, verhoudingen van kozijnen en dergelijke. Een zorgvuldige vertaling daarvan naar hedendaagse architectuur, vormen altijd de basis van mijn ontwerp. En bij elk ontwerp kijk ik opnieuw hoe ik deze klassieke waardes op een nieuwe en vernieuwende manier kan toepassen”.

Steeds weer nieuwe dingen bedenken. Waar haalt Edwin de inspiratie vandaan?

“Ik ben altijd met mijn vak bezig. Het is vooral een kwestie van goed kijken. Tijdschriften, Funda, vakliteratuur, Pinterest….Maar ook juist in het dagelijks leven. Als ik bijvoorbeeld met mijn vrouw moet shoppen, vermaak ik mij prima, hahahaha. Ik kijk vooral naar de gevels boven de winkels, de inrichting van het winkelgebied en het materiaalgebruik van het interieur in de winkel. En natuurlijk geven stedentripjes en vakanties ook altijd nieuwe inspiratie: kleuren, materialen, opbouw van gevels maar ook bijvoorbeeld de presentatie van kruiden en specerijen op een markt. Als je goed kijkt en in je opneemt, zie je echt van alles….”

De markt verandert voortdurend. Welke belangrijke ontwerpopgave ziet Edwin voor de komende jaren?

“De uitbreidingslocaties aan de rand van steden en dorpen, zie ik langzamerhand op raken. De opgaves zullen zich daarom steeds meer richten op binnenstedelijke locaties: herontwikkeling, transformaties, inbreiding en herbestemmen. De vraag naar woonruimte neemt in mijn beleving niet af, de groep éénpersoonshuishoudens groeit nog steeds. En binnen die groep ervaar ik grofweg een tweedeling: een groep die de voorkeur heeft voor compact wonen in de stad. De woning kan klein zijn, een loft of hoteloplossing. Het sociale leven speelt zich grotendeels buitenshuis af. De andere groep heeft een voorkeur voor een ruime woning met tuin. Bij voorkeur in of nabij een stad. Ook voor deze groep moeten voldoende (betaalbare) woningen zijn in de toekomst”.

Starters op de woningmarkt….

“Voor starters wordt het steeds moeilijker om een woning te bemachtigen. Mede door de bouwkostenstijging en gemaximaliseerde verkoopprijzen die worden opgedragen, is het voor ontwikkelaars steeds moeilijker om een product voor starters te ontwikkelen. Een deel van de oplossing ligt in het ontwerpen van ander type producten. In Hoef en Haag hebben we bijvoorbeeld onlangs een woongebouw ontworpen met 10 rug-aan-rugwoningen. Starters op de huizenmarkt stonden hiervoor in de rij. Binnenkort gaat de bouw van start. Wij blijven dit zeker volgen en zijn erg benieuwd naar het resultaat en de ervaringen van de toekomstige bewoners”.

Welke trends signaleert Edwin bij de vraag van zijn opdrachtgevers?

“De beleving van wonen is totaal anders dan zo’n 5 jaar geleden. Bij villa’s zie ik dat de woonkeuken een steeds belangrijkere plek inneemt in het woonprogramma. In de woonkeuken daar speelt grotendeels het (gezins)leven af. De ‘traditionele’ woonkamer wordt steeds kleiner en van ondergeschikt belang. Daarnaast willen mensen een herkenbaar, individueel huis. Ook bij rijen woningen. Niet langer ‘ik woon in de derde woning van links in de rij’ maar ‘je herkent mijn woning aan de veranda aan de voorzijde’. En wat ik net al aangaf: met name in de steden zie je de vraag naar compact wonen sterk toenemen. Voor bedrijfspanden is flexibiliteit een topic: drager-inbouw zodat er een flexibel indeelbaar pand ontstaat”.

Is er naast het leven als architect en eigenaar nog tijd over voor andere dingen?

“Hahahaha, ja hoor zeker! Ik sport graag, twee keer in de week na het werk zo’n 1½ uur krachttraining. En dan hardloop ik nog, 1 a 2 keer per week. En op zaterdag een stevige workout in de tuin: snoeien, onkruid plukken, kalk strooien….er is altijd wel werk in de tuin. Echt leuk om te doen en om het hoofd weer even leeg te maken. En dan blijft er ook nog tijd over voor dagjes weg, een serie op Netflex en natuurlijk uit mijn dak gaan in een achtbaan…..”

Als laatste: een ontwerp van Edwin in 2040?

Het blijft even stil…..”Dat is een lastige vraag….Ik weet niet hoe de marktvraag zich ontwikkelt. De vraag vanuit de markt blijft -samen met de liefde voor de klassieke schoonheid- bepalend voor mijn ontwerpen. Ik denk wel dat de wijze van wonen en werken verder veranderd, bijvoorbeeld flexibele werkplekken door heel Nederland en niet meer werken vanaf een vaste locatie. Daarnaast ben ik benieuwd hoe en hoe snel de ontwikkeling gaat in alternatieve en onderhoudsarme materialen. In de interieurbranche zie ik dat deze ontwikkeling al is ingezet, de opkomst van nanotechnologie voor herstel van krassen bijvoorbeeld. Ik denk dat deze trend van onderhoudsarme materialen zich doorzet. Maar terugkomend op de vraag, één ding is zeker: de EVE-signatuur zal ook in 2040 nog steeds herkenbaar zijn!”