Kistemaker Markelo

Bouwen in het Oosten

Voor het magazine Bouwen in het Oosten schreven wij een artikel over het plan Kistemaker in Markelo.  Het volledige artikel is hieronder te lezen.

TWEEDE LEVEN VOOR EEN HISTORISCHE PLEK

We gaan terug in de tijd. In december 2012 krijgen we van Ter Steege de vraag om mee te denken in een ontwikkeling aan de Grotestraat 11 in Markelo. Gaaf! Een opgave in ons eigen Twente. De plek kennen we dan ook op ons duimpje. In het mooie centrum van Markelo. Het pand uit 1709 van de familie Kistenmaker. Eerst in gebruik als bakkerij, later uitgebreid met een tapperij en slijterij. De vraag is wat de mogelijkheden zijn op deze plek…

Het is geen eenvoudige vraag. De plek kent een rijke historie, ligt gevoelig bij de direct- omwonenden en binnen het toen vigerende bestemmingsplan waren de mogelijkheden voor een herontwikkeling beperkt. Om tot een goed plan te komen hebben we verschillende bijeenkomsten gehouden met de directe omwonenden. Hun wensen en ideeën, het programma van eisen van onze opdrachtgever en onze creativiteit heeft uiteindelijk geleid naar twee vrijstaande appartementenvilla’s.

De twee appartementenvilla’s sluiten mooi aan op het straatbeeld. Het centrum van Markelo kent over het algemeen een wat hogere bebouwing (3 of 4 lagen). Onze villa’s bestaan uit twee lagen en een kap, zodat er een mooie overgang is naar de lagere bebouwing verderop in de straat. Ook hebben we bewust gekozen voor twee gebouwen: de korrelgrootte sluit aan op de overige bebouwing.

Parkeren is uit het zicht. Aan de achterzijde bevinden zich de parkeervakken en separate bergingen. Tevens is er een mogelijkheid voor het realiseren van een carport. De appartementenvilla’s zijn wat teruggelegd ten opzichte van de rooilijn van de overige bebouwing. Zo blijft de aanwezige monumentale boom gehandhaafd en is er ruimte voor de aanleg van een groene strook. De appartementen kijken niet alleen uit op een mooie groenstrook, ook ontstaat er wat meer lucht met de bebouwing aan de overzijde.

Bijzonder aan villa Görkink is de ‘dubbelfunctie’ qua bestemming op de begane grond. Deze is zodanig ontworpen dat ze geschikt is voor commerciële doeleinden maar ook voor een woonfunctie. Afhankelijk van de marktvraag kunnen deze beide functies flexibel worden ingezet. Boven de begane grond bevinden zich nog 6 luxe appartementen. Villa De Jippe heeft in totaal ook 6 appartementen.

Beide villa’s zijn alzijdig ontworpen. Dat betekent dat feitelijk alle kanten een ‘voorkant’ zijn. Uiteraard is in het ontwerp sterk rekening gehouden met het prachtige zicht op de berg. De appartementen op de tweede verdieping hebben zelfs een zeer ruim dakterras. De indeling van de appartementen kon door de kopers zelf bepaald worden. Wij hebben met hen individueel om tafel gezeten en hun woonwensen geïnventariseerd. Zo zijn er 12 unieke plattegronden ontstaan.

De architectuur van beide villa’s is verschillend. Villa Görkink is opgetrokken in een roodbruine baksteen en een grijze dakpan. Deze villa heeft een statige uitstraling. De hoofdmassa van het pand reageert op het centrumplein en maakt door de toepassing van een topgevel op de hoeken, een hoogte-accent richting het plein. De kozijnen zijn formeel en kennen een klassieke roedeverdeling. De buitenruimtes van de appartementen zijn opgenomen in het hoofdvolume.

De vormgeving van Villa De Jippe is geïnspireerd op de uitstraling van een stadsboerderij. De lage gootlijn sluit aan bij de aangrenzende bebouwing. De gevelindeling is minder formeel en heeft eiken gebinten. Een knipoog naar de oude boerderijen rondom Markelo. De dakpannen van deze villa zijn daarom ook oranje. Een individuele uitstraling van dit gebouw. De appartementen op de begane grond hebben alle een kleine tuin.