Voorthuizen

Albert Heijn

Opdrachtgever Planontwikkeling Van de Kolk

Het Smidsplein in Voorthuizen, een vrij anonieme parkeerplaats die in open verbinding staat met het Bunckmanplein en daarmee het kloppende winkelhart van het dorp. Op deze plek, in dit toeristische gebied aan de westflank van de Veluwe, hebben wij een bijzondere Albert Heijn ontworpen. Uitgangspunt was om het pand te ontwerpen binnen het vigerende bestemmingsplan. Door een nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de gemeente Barneveld is het gelukt!

De supermarkt is in tien maanden tijd gebouwd. Nadat het voormalige bankgebouw van de Rabobank tegen de vlakte is gegaan, is een volledig nieuw winkelpand uit de grond gestampt, inclusief een parkeergarage voor zo’n zestig personenauto’s. Met twee liften kunnen klanten de begane grond bereiken en de winkel in. In totaal beslaat de supermarkt een oppervlakte van 1500 vierkante meter.

Een supermarkt die in vorm en uitstraling het Smidsplein naar een hoger plan moest tillen en een duidelijke brug moest slaan tussen parkeerplaats en winkelcentrum. Er is een stoer, bakstenen gebouw getekend. De gevel is een vrije interpretatie van de zadeldaken die beeldbepalend zijn voor de woningen in de directe omgeving. De punt in het metselwerk van de aan het Smidsplein grenzende voorgevel staat precies in de zichtlijn vanaf het Bunckmanplein en koppelt de twee pleinen visueel. De gekozen baksteen, in een warme roodtint, spiegelt zich veel beter aan de omgeving dan de koele, grijze steen van de voormalige Rabobank op deze plek. Een grote supermarkt, die in zijn vormgeving zijn eigen grootte niet verloochent, maar die zich wel met respect voegt in zijn omgeving en er iets aan teruggeeft.

 

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2