Maarssenbroek

Gemaal Haarrijn

Opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Veilig wonen tussen water, Nederland staat er internationaal bekend om. Om ook hier in Maarssen iedereen met een gerust hart te laten slapen, is er een groot en ambitieus plan uitgevoerd. Ruim 8 miljoen euro kostte dit project, waarmee een hele woonwijk droge voeten houdt. Er is ca. 80.000 kubieke meter grond verzet en 2 km natuurvriendelijke oever gerealiseerd. Aan de basis van dit alles staan twee grote pompen die 4 kuub water per seconde kunnen wegpompen richting het Amsterdam-Rijnkanaal. Om deze twee technische hoogstandjes heen moest een bijzonder bouwwerk worden ontworpen.

Ons idee: we maken een showroom voor deze bijzondere techniek! Het is zonde om deze twee, zo belangrijke, pompen weg te stoppen in een dicht hok: laat ze maar zien. Daardoor kan de gehele wijk trots zijn op hetgeen ze beschermt tegen het water. Als basisvorm hebben we het prototype van een huis gepakt: een simpel zadeldakvolume. Hiermee refereren we aan de sobere hoofdvorm van de direct naastgelegen woonhuizen. Deze is echter industrieel uitgedetailleerd, om duidelijk te maken dat er in dit huisje iets heel anders, iets van technische aard gebeurt. De voor- en achtergevel zijn volledig uit glas opgetrokken.

Locatie van dit project

Wij werken met veel plezier voor

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2