Arnhem

Schuytgraaf – gezondheidscentrum

Opdrachtgever Arts en Zorg

Schuytgraaf onderscheidt zich van andere nieuwbouwwijken doordat alle buurten een eigen karakter hebben. Voor deze nieuwe wijk heeft Arts en Zorg bij ons de vraag neergelegd een nieuw gezondheidscentrum te ontwerpen. Schuytgraaf biedt onderdak aan een groot scala zorgverleners: huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Ook is er een apotheek en is er ruimte voor logopedie, podotherapie en voor psychologische en verloskundige zorg.

HOOG AMBITIENIVEAU

Voor het kloppende hart van Schuytgraaf, daar waar winkelcentrum, brede school en dit gezondheidscentrum elkaar treffen, is door de gemeente een bijzondere beeldkwaliteit vastgelegd. Men wilde gebouwen met architectonische meerwaarde, die de middenmoot zouden ontstijgen. Daarbij was de eis, dat er stoere en tijdloze architectuur bedreven moest worden, waarin op eigentijdse wijze zou worden verwezen naar de Amsterdamse school. Een architectuurstijl die zich kenmerkt door een zeer creatief gebruik van baksteen. Deze beeldkwaliteit werd getoetst door een 6-koppig kwaliteitsteam, waarmee we diverse malen in brainstormsessies bij elkaar zijn geweest. Tijdens deze intensieve, maar ook leuke, sessies hebben wij de gemeente ervan kunnen overtuigen dat we deze opdracht prima aankonden. Sterker nog: men sprak bijzonder lovend over de wijze waarop we ons in deze klus vastbeten en is erg enthousiast over het eindresultaat.

Partijen bijeen brengen

Verbinden

Project Schuytgraaf laat zien dat het in contact brengen van de juiste partijen met elkaar, een project haalbaar wordt èn een prachtig eindresultaat oplevert. Wij hebben Bouwbedrijf van de Kolk uit Garderen in beeld gebracht bij Arts en Zorg. En Van de Kolk bracht Arts & Zorg vervolgens weer in contact met een investeerder waarmee Arts en Zorg de huurovereenkomst heeft getekend. Door ieders netwerk in te zetten en te gebruiken, kon dit plan gerealiseerd worden.

Aandacht voor detail

Baksteenkunstenaars

Wie zich wel eens heeft verdiept in de Amsterdamse School, ziet het meteen voor zich: organische vormen uit baksteen, met veel aandacht ontworpen rollagen, dieptewerking in metselwerk, zorgvuldig gekozen voegwerk. Het waren echte baksteenkunstenaars. Uitgangspunt voor dit ontwerp, was stoer en krachtig blok doch van dichtbij moest er een tweede, subtiele laag zichtbaar worden die een duidelijke knipoog zou geven naar de traditie van deze baksteenkunst. Het bouwwerk bestaat uit twee rechthoekige dozen, een uit glas en glanzend staal en een uit baksteen, die in elkaar grijpen en een spannende hoofdvorm maken. Kom je dichterbij het pand, dan ontdek je dat de bakstenen omhulling van het ene blok bijzonder veel detail kent. Horizontale en verticale rollagen spelen een spel met elkaar, de raamkozijnen en het licht: dieptewerking zorgt voor subtiele schaduwranden en brengen de gevel tot leven.

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2