Borculo

HEMA

De Hema, een Nederlands instituut! Wie heeft nog nooit een Hema-rookworst gegeten? Wie heeft zich nooit afgedroogd met een Hema-handdoek? En dan Borculo, een dorp waarvan de naam al in de 12e eeuw opduikt. Prins Willem V van Oranje koopt de heerlijkheid Borculo in 1777, waardoor Koning Willem-Alexander nog steeds de titel Heer van Borculo draagt! Met andere woorden: een Hema aan de Veemarkt in Borculo: hoe Nederlands wilt u het hebben? Wij hebben geprobeerd dit gevoel te vangen in een gebouw.

Het geheel bestaat uit twee volumes die in elkaar grijpen. De volumes knippen het gebouw op zodat het zich voegt in de maat en schaal van de overige bouwwerken aan de Veemarkt. De volumes staan verdraaid ten opzichte van elkaar en pakken de rooilijnen van de Veemarkt op; het gebouw voegt zich zo in zijn omgeving. Eén volume heeft een plat dak, het andere een oplopend dak waarmee het een front vormt aan de Veemarkt en zich drukt richting de groene parkruimte erachter. Op het dak een sedumbedekking met vetplanten. Een mooie groene inpassing richting park, waardoor het zich nog beter voegt in zijn omgeving. Tegelijkertijd duurzaam: het dakpakket isoleert extra, voorkomt opwarming in de zomer en geeft iets van de plek die het inneemt terug aan de natuur.

Opsmuk past niet bij de Hema, daarom hebben we een efficiënt gebouw ontworpen met een industriële uitstraling. Dit is ook binnen doorgezet: een grote ruimte zonder verlaagd plafond. De constructie en installaties in het zicht: eerlijk, what you see is what you get! Ook de buitenzijde kent deze nuchtere aanpak, maar natuurlijk wel op zijn Hema’s: met degelijke en kwalitatieve materialen die zich in de Nederlandse bouwwereld reeds lang hebben bewezen: zwart gebeitst hout en warmrood metselwerk. Verwerkt op eigentijdse wijze: een knipoog naar de zwart gebeitste houten schuren rondom Borculo en naar Nederland als echt baksteenland. En toch modern, met beide benen in de huidige tijd. In het bakstenen volume zit een koffiebuffet met lunchroom, want ook dat is Hema tegenwoordig. De baksteen en de kozijnverdeling zijn rustig en sober, maar brengen met de zorgvuldig ontworpen verdeling wel de warmte en gezelligheid die hier precies bij past!

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2