Haren

Het Harener Holt

Opdrachtgever Heijmans Woningbouw

Iets ten Zuiden van de stad Groningen, in Haren-Noord, is de bouw van een gloednieuwe woonbuurt in volle gang: Het Harener Holt. De wijk kent inmiddels al veel bewoners. Met het laatste deelplan Thuis, is de woonbuurt Het Harener Holt bijna klaar.

De opzet is kleinschalig, waardoor tussen de woningen het open landschap zichtbaar blijft. De sfeer en de stijl van de woningen sluiten perfect aan bij de landelijke setting. De verbinding van de nieuwe buurt met het landschap is een van de kernkwaliteiten van het project.

bas aan het woord

Rondom Haren zie je veel boerderijen en schuren. Bijna al die panden hebben iets met elkaar gemeen: de typerende lage gevel. “En dat is precies wat je ziet wanneer je vanaf de landerijen op Thuis komt aanrijden”, vertelt Bas. “Een lage gootlijn die harmonieus opgaat in het landschap.”
De gevels aan de dorpszijde zijn geïnspireerd op de architectuur die kenmerkend is voor Haren. “In dit dorp vind je lommerrijke lanen met prachtige, stijlvolle jaren-30-woningen,” zegt Bas. “Deze halfvrijstaande woningen zijn ontworpen met een knipoog naar die bouwstijl. Denk bijvoorbeeld aan de brede dakoverstekken of aan de details in het metselwerk.” Tegelijkertijd krijgen de huizen een geheel eigentijdse uitstraling. Bas: “In de voorgevel kun je verschillende, horizontale lagen van elkaar onderscheiden. Een lage, donkere plint, daarboven een contrasterende rode baksteen, bekroond met de houten gevelbekleding, die bij elk blok een unieke kleur krijgt. Verticale ramen in de zijgevel geven een verrassend effect.”

Het ontwerp van woningen is dus geïnspireerd op verschillende invloeden: toen en nu, het platteland en het dorp. “En juist daarom is de naam van het project zo treffend. Hier komt alles samen. Hier kom je thuis.”

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2