Nijverdal

Kantoor Alfa Accountants

Opdrachtgever Spect Gebouwenconsult

In een architectenselectie kregen drie bureaus de kans zich te bewijzen door een eerste schetsontwerp te maken. Wij zijn er bijzonder trots op dat wij uiteindelijk dit bijzondere pand hebben mogen realiseren.

Alfa Accountants is voortgekomen uit het in 1942 opgerichte boekhoudbureau ‘Het Platteland’. Een kantoor met een rijke historie dat gedurende zijn gehele bestaan dicht bij zijn opdrachtgever is blijven staan. Niet alleen de zakelijke kant, ook de menselijke kant van het ondernemersbestaan krijgt hier veel aandacht. Er was dan ook een duidelijke visie voor de nieuwbouw: een efficiënt gebouw, makkelijk uitbreidbaar, gericht op de toekomst, duurzaam en intelligent opgezet. Maar ook open en uitnodigend. Een zakelijke uitstraling zonder te streng te zijn, speels zonder de doelmatigheid uit het oog te verliezen. Daadkrachtig en stoer, maar niet overdadig en uitbundig.

Al in onze eerste schets tekenden wij een ruime binnentuin, een licht atrium dat dwars door een stoer metselwerkblok snijdt. Het atrium symboliseert het plein waar iedereen welkom is en waar Alfa zijn kennis graag met de buitenwereld deelt. Bovendien verbindt dit glazen atrium de entree van het industrieterrein met de entree van het bouwwerk, beiden op precies tegenoverliggende punten van het kavel. Het metselwerkblok is stoer, zakelijk en onverzettelijk, het symboliseert de daadkracht van het kantoor.

Er zijn meerdere ontwerpslagen gemaakt, waarin het gebouw is getransformeerd zonder de initiële ideeën te vergeten. Er staat nu een stoer, onverzettelijk, bakstenen bouwwerk waar op een speelse manier de entreeruimte uit is gesneden. Het geheel is efficiënt opgezet op een makkelijk uit te breiden stramien. Er is veel aandacht besteed aan de duurzaamheid en aan de integratie van techniek en gebouw. Vrijwel alle installaties, waaronder een warmtepompsysteem, zijn binnen de gebouwschil opgelost. Ook de opwarming door de zon is bekeken. De ranke, witte luiken die haaks op de gevel staan en het gebouw zijn karakteristieke uitstraling geven, zijn in uitgebreide zonnestudies getest op hun werking. Op de heetste dagen van het jaar houden ze optimaal de zon van het glas, zonder het uitzicht van binnenuit te belemmeren.

Een laatste uitdaging betrof de reclame. Naast een optimale integratie van programma, techniek en vormgeving is ook de reclame vanaf het eerste moment meegenomen in het ontwerp. Dit was een aanvullende eis van de gemeente, die ook nauw betrokken was bij de plannen. Het kenmerkende beeldmerk van Alfa Accountants heeft een prominente plek gekregen en maakt de compositie van de gevel helemaal af.

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2