Zwolle

Neuman terrein

Opdrachtgever IJsselstede Invest

De Ceintuurbaan in Zwolle, dagelijks rijden hier honderden automobilisten op weg naar het werk, naar de nabijgelegen Isala Klinieken, om hun favoriete club aan te gaan moedigen in het MAC3PARK-stadion, of om er gewoon een dagje op uit te gaan naar het mooie achterland van deze oude stad. Aan deze drukke verkeersader lag lange tijd het fabriekscomplex van Neuman, oud-onderdeel van Phillips.

Met het faillissement van dit bedrijf, dat onder andere aluminium onderdelen voor airbags fabriceerde, viel er een gat in deze bijzondere stedenbouwkundige as. Met de nieuwe Isala Klinieken en het MAC3PARK-stadion als buren, ontstond de unieke kans deze as op een hoogwaardige manier af te maken. De gemeente stelde dan ook hoge eisen aan de architectuur.

Samen met onze opdrachtgever en de gemeente, zijn er vele ontwerpstudies gedaan naar de juiste invulling voor deze plek. Er is een bijzondere combinatie van functies bijeengebracht: een plint met showrooms en detailhandel, op de verdieping een mix van studio’s en kantoorruimtes gecomplementeerd met een fitnesscentrum. Bovendien kent het gebouw een bijzondere kern: midden in het bouwwerk zijn opslagunits ontworpen die los in de verkoop zijn gegaan. Deze opslagunits bevinden zich op de verdieping en zijn met een autolift bereikbaar. In totaal beslaat het gebouw een grondoppervlak van 7000 vierkante meter.

Het totale bouwwerk is in een keer ontworpen met één duidelijke ontwerptaal. Een stoere zwarte baksteen en grote puien omsluiten de begane grond. Door een flinke overstek lijkt het volume daarboven bijna te zweven. Dit volume speelt een spel met lijnen en terugspringende glasvlakken. Ook in de hoogte wordt het spel gespeeld, aan de zijde van de A28 verheft het volume zich en wordt een tweede kantoorlaag gecreëerd. Om de opgave voor ons nog uitdagender en ingewikkelder te maken, hebben we in dit spel met de bouwhoogte ook rekening gehouden met windstromen richting de monumentale, nabijgelegen molen aan de Vondelkade.

Locatie van dit project
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2