Haren

Karakter

Opdrachtgever Heijmans Woningbouw Noord

Haren is een erg gewilde woonplaats om zich te vestigen. De groene buffer tussen Groningen en Haren-Noord biedt stadsforensen en liefhebbers van wandelen en fietsen een uitstekende uitvalsbasis. Door het bijzondere kleinschalige landschap, de cultuurhistorische achtergrond en de rijke architectuur historie valt hier voor jong en oud veel te genieten. Het gebied heeft het karakter van weleer door de eeuwen heen grotendeels weten te behouden. Het is dus geen verrassing waar wij onze inspiratie vandaan hebben gehaald.

Tijdens de zoektocht naar een ontwerpidee lieten wij ons onder meer inspireren door de nabijgelegen Villabuurt Oost. De zogeheten Groene Kamer waarin Karakter verrijst, grenst rechtstreeks aan kruidenrijk grasland met weidevogels en Schotse Hooglanders. Onze hoofdarchitect Bas Heitkamp vertelt ”ik vond het fantastisch om daar rond te lopen en te kijken naar de compositie van bouwvolumes.  Maar ook viel mij het rijke detailniveau van de woningen op. Vervolgens heb ik nauwgezet en ambachtelijk gewerkt aan een ontwerp in jarendertigstijl dat klassieker oogt dan het origineel.”

De rijwoningen staan niet in een rechte lijn maar in een lichte knik. Als een meanderend beekje in het landschap. In de holte die ontstaat aan de achterzijde van de huizen is ruimte voor parkeren. Prominent in het midden van de rij prijkt een puntgevel, welke bij één woning lijkt te horen. De voordeuren verraden het echter al: in deze hoek liggen twee grote woningen verscholen.

Om het individuele karakter van de halfvrijstaande villa’s te onderstrepen, is de hoofdmassa asymmetrisch ontworpen. De ene helft heeft een langskap, de andere helft een dwarskap. De ene een erker, de andere een puntdak met een hoge gevel. Bij deze dwarskap springt de zwartgebeitste gevelbekleding op de derde woonlaag in het oog. Dit soort onderscheidende details maakt dat bewoners zich kunnen identificeren met hun huis. Kortom Karakter tot in de puntjes.

 

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2